Logo

Oranjevereniging Emmeloord

Jaarverslag

Voorafgaand aan Koningsdag werd ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem Alexander een prachtige enorme Oranje vlinderstrik aan de toren gehangen die van verre te zien was. Mede dankzij de sponsoring van MCM die het frame maakte en Jan Zuidema Kraanbedrijf die de strik omhoog en omlaag wist te krijgen was dit mogelijk. Een feestelijk aangeklede Poldertoren trok volop de belangstelling en ieders aandacht.

Koningsdag 2017 begon koud en gelukkig droog. Tijdens het Ceremonieel vlaghijsen liet het Oranjezonnetje zich zelfs zien.                                                                                                                                     
Traditiegetrouw vond dat weer plaats op De Deel en werd muzikaal begeleid door het Kamper Trompetter Korps. Naast de samenzang van ons Volkslied en het Flevolandse volkslied bracht het Shantykoor De Polderpiraten o.l.v. Bertus Ritsema enkele liederen ten gehore o.a. het Noordoostpolderlied. Scouting Emmeloord was weer bereid gevonden voor hulp bij het Ceremonieel Vlaghijsen en de scouts deden dat weer voortreffelijk.

De samenwerking met de Vereniging Flevo Klassiekers was vorig jaar over en weer zo goed bevallen dat de recente gedecoreerden opnieuw met prachtige oldtimers vanaf De Golfslag konden worden opgehaald om voorafgegaan door Muziekvereniging Excelsior een korte rijtoer tot op De Deel. De nieuwe lintjesdragers vonden het opnieuw een prachtige VIP-behandeling en genoten er van.                                                                                                                  

De vrijmarkt was ondertussen zoals vanouds al weer vroeg van start gegaan en er werden goede zaken gedaan. Rondom ‘t Voorhuys was het tot laat in de middag vooral gezellig.                                                                                                                  

De buurtvereniging De Pollen/West en die van de Zuidert/Brulboei hadden kinderspelen georganiseerd en daar namen respectievelijk 40 en ruim 100 kinderen aan deel. Traditiegetrouw vond op De Grote Deel de kermis plaats waarvan we mede-organisator zijn.                                                                                                                        

Vanaf 19.30 uur was DJ Dennis Lutgert aan het werk op de Deel, de belangstelling van met name de jeugd hadden we groter verwacht helaas.                                         
      
Koningsdagavond werd ’s avonds om 22.00 uur dit keer in plaats van met vuurwerk dit keer afgesloten met een spectaculaire lasershow.  Omdat de show op De Deel als  centrale plaats plaatsvond was de belangstelling enorm, het zag letterlijk zwart van de mensen en het viel bij jong en oud enorm in de smaak. Ook was het in de show vervlochten thema Noordoostpolder 75 jaar droog met afbeeldingen een succes. Herkenbare beelden uit de afgelopen 75 jaar flitsten over De Deel in prachtige laserlijnen. We denken dat we velen met dit verrassend en verfrissend element hiermee een groot plezier hebben gedaan. Gelukkig kon e.e.a. mede gefinancierd worden door een extra bijdrage van de gemeente Noordoostpolder en de gulle giften en medewerking van diverse sponsoren en ook van de kermisexploitanten. Dankzij hen allen konden we het samengestroomde publiek deze prachtige lasershow aanbieden.

4 mei
We begonnen deze herdenkingsdag rond 17.45 uur op de begraafplaats aan de Espelerlaan met de gebruikelijke korte plechtigheid bij de graven van de 4 vliegeniers van de crash bij de Baarloseweg - Kavel R-34. Er werden bloemen gelegd en de burgemeester hield een korte toespraak. De voorzitter van de Oranjevereniging gaf daar tevens aan dat de heer Teun Schuurman uit Vollenhove -die al lang en veel bezig is met onderzoek naar oorlogsgraven - een brochure "Namen en Gezichten" had gemaakt waarin met foto's duidelijk wordt gemaakt wie o.a. deze jongemannen waren. Daardoor gaan stenen als het ware leven en zie je de omgekomen jongemannen voor je. Op de begraafplaats maar later ook in de beurszaal konden belangstellenden een brochure meenemen en daar werd volop gebruik van gemaakt.

Het meerjarenthema rond 4 en 5 mei is “Vrijheid wereldwijd” met voor 2017 als jaaraccent “De kracht van het persoonlijke verhaal".  In het herdenkingsprogramma in Theater ’t Voorhuys  werd hieraan invulling gegeven, waarbij o.a. leerlingen van de PC basisschool De Lichtboei een bijdrage leverden met het voorlezen van fragmenten uit bekende dagboeken o.a. die van Anne Frank. De bijna 92-jarige heer Th.M. Steverink vertelde uit eigen ervaring zijn verhaal over de oorlog wat op iedereen heel veel indruk maakte.  Mevrouw Azara Mingo zong op indrukwekkende wijze het lied "Samen staan we sterk.                                                                                                                    
Zoals gewoonlijk verleenden Scouting Emmeloord met een hele grote groep en de Fanfare Bant-Creil-Rutten weer hun zeer gewaardeerde medewerking.                               

Na het programma v.a. 18.45 uur in het Voorhuys ging de stille tocht weer naar het herdenkingsmonument aan de Professor Thijsselaan waar de burgemeester een korte toespraak hield. Ook hier weer de muzikale ondersteuning van de Fanfare Bant-Creil-Rutten en voor de erewacht de medewerking van de leden van de Nationale Reserve Compagnie die - zoals gebruikelijk - bijgestaan werden door leerlingen van de opleiding Uniformberoepen van het ROC Friese Poort. Er was weer veel en ook jeugdige belangstelling.

5 mei                                                                                                                     
Voor Bevrijdingsdag was dit jaar geen speciaal programma omdat het op een werkdag viel en het (nog steeds) geen officiële vrije dag was.                                                
Volgend jaar valt het wel weer op een zaterdag en proberen we weer een leuk programma te organiseren in de sfeer van "Keep them rolling".

Taptoe                                                                                                                  
Op zaterdag  1 juli en tevens Veteranendag 2017 hebben we de Taptoe 2017 georganiseerd. Dankzij enthousiaste sponsoren konden we het publiek een prachtige avond aanbieden. Dat hiervoor geen entreegeld hoefde te worden betaald was mede te danken aan een extra subsidie van de gemeente Noordoostpolder in het kader van de viering van 75 jaar droog in de Noordoostpolder.                                                                                                      

De deelnemende korpsen waren : Kamper Trompetter Korps, Jeugdkorps Showband Urk, Showband Jubal uit Zwolle, Drum-en Showband Adest Musica uit Sassenheim en de Bicycle Showband Cresendo uit Opende. Dankzij een mooi stukje promotie en een spetterende streetparade als voorproefje rond de klok van 16.00 uur bij 't Voorhuys stroomde het publiek in grote getale toe en genoot van spectaculaire optredens van de deelnemende korpsen. Het was een groot succes en iedereen was erg tevreden.